HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog

 

Sinterklaas recepten & traktaties

 

Pepernoten

Speculaas

Borstplaat

Smurftastische Pepernoten

Taaitaai

Schuimpjes

Zwarte Pieten Cakejes


Zie ook ingezonden traktaties van ouders

 

 

PEPERNOTEN

100 gr. bloem
100 gr. zelfrijzend bakmeel
60 gr. bruine basterdsuiker
2 theelepels honing (of suikerstroop)
50 gr. boter
1 eetlepel speculaaskruiden
4 eetlepels melk

Zeef de bloem. Vermeng deze in een kom met het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en boter (snij deze met 2 messen fijn). Voeg de honing (of suikerstroop), de speculaaskruiden en de melk toe en kneed alles tot een samenhangend deeg.

Zet het deeg ongeveer één uur in de koelkast. Vet een bakplaat in met boter. Vorm bolletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat. Druk ze dan iets platter. Bak de pepernoten 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °C.

Terug

SPECULAAS

400 gr. bloem
2½ theelepels bakpoeder
1½ theelepel speculaaskruiden
200 gr. boter
250 gr. bruine basterdsuiker
75 gr. amandelsnippers

Zeef de bloem en vermeng deze met het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Voeg basterdsuiker en (koude) boter toe en kneed hiervan een soepel deeg. Laat het deeg één nacht rusten.

Deeg uitrollen en koekjes snijden. Je kunt uiteraard ook een speculaasvorm gebruiken. Bestuif de speculaasplank dan met meel en druk er stukjes deeg in. Koekjes op een beboterd bakblik met amandelsnippers bestuiven. Vervolgens in een matig warme oven(160 graden) bruin en gaar bakken.

 

Terug

 

BORSTPLAAT

12 lepels suiker
4 eetlepels water, melk of room
vanille-, citroen-, cacao-, of frambozenessence.
eventueel cacao of oploskoffie.

Suiker met het water, de melk of de room heel langzaam aan de kook brengen. Zo'n 5 minuten laten koken. Als een druppel van het mengsel hard wordt in koud water is het goed. Wie cacao of oploskoffie wil gebruiken kan die gelijk met de suiker te koken zetten. Andere smaakstoffen pas toevoegen als de pan van het vuur af is. Figuren voor suikerbeesten van tevoren invetten. Wie geen figuren heeft kan een ingevette bakplaat gebruiken. Giet daar het suikermengsel op en laat het hard worden. Snijd kleine borstplaatjes uit het bijna uitgeharde mengsel. Neem de borstplaat met een schuivende beweging van de bakplaat af.

 

Terug


TAAITAAI

330 gram vloeibare honing
half ei
300 gr. bloem
12 gr. bakpoeder
10 gr. speculaaskruiden

Vermeng de honing met het halve ei. Zeef de overige bestanddelen boven een beslagkom, voeg het honing-eimengsel toe en meng alles met een houten lepel tot een samenhangend geheel. Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg. Je kan ook je handen gebruiken, maar wees erop voorbereid dat het deeg in dit stadium erg plakkerig is.

Laat het deeg minimaal een halve dag rusten en rol het daarna -tussen twee met olie of boter bestreken vellen bakpapier- uit tot een lap avn ca. 1 cm dikte. Snijd het deeg in de gewenste vorm(en) en bak het 15 à 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven

Terug

 

SCHUIMPJES

3 eiwitten
375 gram poedersuiker

Oven op laagste stand voorverwarmen. Mixer en grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier. Eiwitten stijfkloppen in schoon gemaakte kom. Als de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom zeven. Daarna nog een minuut mixen. De rest van de poedersuiker door het mengsel scheppen. Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim. Bak die schuimjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand. Na het bakken schuimpjes laten afkoelen op een taartrooster.

Terug

 

ZWARTE PIETEN CAKEJES

een pak mix voor muffins/ cakejes
poedersuiker
water
kleine cake vormpjes
chocoladeglazuur (Baukje)
kleine snoepjes (mini M&M's)
spuitzak met spuitmonden

Maak en bak de cakejes zoals het beschreven staat op het pak.
Terwijl de cakjes worden gebakken kan je vast de chocoladeglazuur maken.
Maak nu van poedersuiker en water en papje. Het moet een klein beetje dik worden, want je moet er straks de gezichten mee afwerken. Als je de zwarte Pieten een gekleurd gezicht wilt geven doe dan in plaats van het water, limonadesiroop door de poedersuiker.
Wanneer de cakejes overgoten zijn met het glazuur kan je er gezichten op maken. Ogen kan je maken door twee mini M&M's erop te plakken.

 

SMURFTASTISCHE BLAUWE PEPERNOTEN

Voor nóg meer lekkere sinterklaasrecepten ga je naar Welkomsinterklaas.nl

 

Andere lekkere recepten?

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Koekjes bakken
met Flip de Beer

 

Meer traktaties

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright