HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog

 

 

Hoe wordt mijn peuter zindelijk?

 

Plassen op het potje of wc

Zoals bij alle ontwikkelingen die een peuter doormaakt, geldt ook hier dat ieder kind op zijn eigen tijd zindelijk wordt. De meeste kinderen worden zindelijk tussen de 2 en 4 jaar. Eerder ‘trainen’ heeft geen zin. Je kan het proces niet versnellen.

Om zindelijk te worden moeten kinderen zover zijn dat ze iets begrijpen, iets willen en iets kunnen. Zo moeten ze kunnen voelen wanneer ze een plasje moeten doen, ze moeten begrijpen waarvoor een potje dient en ze moeten willen meewerken (op het potje willen zitten). Dwingen werkt alleen maar averechts.

 


Hoe merk je dat je kindje er aan toe is?

Je kind geeft op een bepaald moment zelf aan wanneer het aan het potje toe is. Hieronder een aantal voorbeelden waaraan je dat kunt merken.


Je kindje blijft langere tijd droog
Je kind krijgt interesse in het naar de WC gaan van anderen  
Je kind zondert zich af wanneer hij een plas of ontlasting moet doen  
Je kind geeft aan dat hij een plas of ontlasting in de luier heeft door bijvoorbeeld met een handje tegen de luier te drukken. Als je dit ziet, haal dan het potje tevoorschijn  

 

 

Enkele tips:
Maak je kind vertrouwd met het potje Laat hem met het potje spelen en leg uit waarvoor het dient.
Zorg voor een geschikt potje Een potje waarop je peuter met zijn voetjes aan de grond kan en waarop het rustig in hurkzit kan zitten. Wil je liever een kinderbril op het grote toilet? Dat kan op voorwaarde dat je een opstapje bij het toilet plaatst, waar je kindje zijn voetjes op kan plaatsen.
Geef zelf het goede voorbeeld Peuters imiteren graag het gedrag van volwassenen. Maak daarvan bijvoorbeeld gebruik door het potje naast de WC te plaatsen. Wanneer je zelf moet, neem je je peuter mee.

Wacht op mooi weer Het ideale moment om een zindelijkheidstraining te beginnen is de lente of zomer. Wanneer de zon schijnt, en je peuter buiten gaat spelen laat je hem een tijdje rondlopen zonder luier. Hij zal merken dat hij nat wordt en sneller begrijpen wat er gebeurt.
Niet te lang Laat je kindje nooit te lang op zijn potje zitten. Zet hem liever met regelmatige tussenpozen op zijn potje, bijvoorbeeld na het eten. Vind je dat je kleintje er vaak te lang op moet zitten voor het plasje komt, dan wil de truc met de lopende waterkraan nogal eens helpen.
Regelmatig op het potje Veel kinderen hebben een bepaalde regelmaat in het op het potje gaan. Kijk of jouw kind ook steeds op dezelfde momenten iets moet en zet hem op die tijden steeds op het potje.
Belonen Doet je peuter iets in het potje, hoe weinig ook, dan is het heel belangrijk dat je je peuter beloont. Maar wordt vooral nooit boos als er weer niets in ligt, dit haalt niets uit. Integendeel zelfs, je kind zou zich op den duur gaan forceren en op deze manier een verkeerd plasgedrag ontwikkelen, wat dan weer aanleiding kan geven tot infecties.
   
   

Prentenboeken met als thema zindelijkheid, op het potje

Recensies door Conny Bais

 

 
 

 

 

 

 

Mag ik eens in je luier kijken? - prentenboek met flapjes

Muisje is ontzettend nieuwsgierig.
Overal wil hij in kijken,
zelfs in de luiers van zijn vriendjes.
Haasje, Geitje, Hondje, Koetje, Paardje en Varkentje,
een voor een komen ze aan de beurt.
Dan willen de vriendjes natuurlijk ook wel eens weten
wat er in de luier van Muisje zit.
Er staat hun een grote verrassing te wachten.

Wat je noemt 'luierbroekenlol' van de bovenste plank!
Kostelijk prentenboek met als thema zindelijkheid en op het potje gaan. Een meesterlijke vondst zijn de luiers in de vorm van flapjes. Al even nieuwsgierig als het muisje, wil jong en oud zien wat er in de luiers zit. Onder de flapjes mogen we de inhoud bekijken of zelfs tellen. En wat zou er in de luier van muis zitten?...

Geschikt voor peuters vanaf 2 jaar.

Guido van Genechten
Uitgeverij Clavis
ISBN 9789044810127, prijs € 14,95
Direct bestellen bij Bol.com
 

Luiereend en Potjeknor

Luiereend wil dolgraag met Potjeknor spelen, maar die heeft even geen tijd. Hij zit namelijk op zijn potje. Luiereend beseft dat zijn natte, koude luier geen pretje is en dat het fijner is om op het potje te plassen!

Een grappig verhaaltje dat perfect aansluit op de belevingswereld van peuters. De kleintjes herkennen zichzelf in de zindelijke Potjeknor óf in Luiereend die graag het voorbeeld van Potjeknor volgt. Vierkant stevig kartonboek met op de linkerpagina's een korte tekst en kleine afbeelding en rechts een paginagrote prent. Mooie rustige illustraties met als bijzonder detail de aaibare luier op alle afbeeldingen.

Aanrader voor kinderen die op het punt staan zindelijk te worden of dat net geworden zijn!

Luiereend en Potjeknor - Bernette Ford en Sam Williams
Gottmer Uitgevers Groep
ISBN 9025741150, prijs: € 9,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

 

 

 

 

 


 
 

 

 

 

Potje!

Potje! is een klassieker op het gebied van zindelijkheidstraining. Een vrolijk humoristisch verhaal dat aansluit op de belevingswereld van de allerkleinsten. Zowel het verhaal als de aandoenlijke kleurrijke illustraties spreken peuters bijzonder aan.

Op een dag staat er midden in het oerwoud zomaar een potje. En naast het potje ligt een briefje: 'Op dit potje passen alleen de allerliefste billetjes.' Alle dieren proberen het potje uit, maar de billen van de olifant zijn te groot, de slang heeft helemaal geen billen en de aap weet niet eens wat hij met een potje moet doen. Terwijl de dieren kibbelen, komt er opeens een jongetje tevoorschijn en dan beseffen ze voor wie het potje is bedoeld. Dit keer zijn alle dieren het hartgrondig met elkaar eens: dit schattige jongetje heeft echt de liefste billetjes!

Het boek was het eerste prentenboekje van Mylo Freeman in 1997. In het voorjaar van 2011 is deze gloednieuwe uitgave verschenen met nieuwe illustraties en gedrukt op soepel maar stevig karton.

Mylo Freeman
Gottmer Uitgevers Groep
ISBN 9789025749194, prijs € 9,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 


 

Heb jij misschien mijn potje gezien?

Een grappig en vrolijk geïllustreerd verhaal over het nut van een potje zonder dat het verhaal belerend wordt!

Dit is het verhaal van Suusje Soen
Die iets belangrijks
moest doen,
iets heel belangrijks
dat ze iedere dag deed...

Een meisje moet hééél nodig naar de wc. Helaas hebben boeven en schavuiten op de boerderij haar mooie rode potje meegenomen en moet ze die eerst gaan zoeken. De dieren van de boerderij kunnen haar niet helpen want ze weten niet wat een potje is en hebben het veel te druk met hun nieuwe vondst…

Die poep-po is handig! Buitengewoon! Overal op het erf en in de stal is het schoon!

De speelse typografie en de levendige illustraties van Mary McQuillan met koddige karaktertjes en komische details maken dit komische verhaal helemaal af!

Voor kinderen vanaf 2 jaar.

Mij Kelly & Mary McQuillan
Mercis Publishing
ISBN 9789056479015, prijs: € 13,00.
Direct bestellen bij Bol.com

 

 

 

 

 

 


Zaza en het potje

 

 

Zaza en het potje

Kijk eens wat ik hier heb?’ zegt mama. ‘Een potje om een plasje op te doen. Wie zou daarop passen?’ Zaza zou het echt niet weten. Ze zet al haar knuffels op het potje. Voor wie zou het potje zijn?

Over een kindje, een potje en een heleboel knuffeldieren.

Voor peuters vanaf 24 maanden.

Mylo Freeman
Clavis
ISBN 9789044809077, 10,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

 

 

Drie haasjes op de wc


Een vrolijk steuntje in de rug voor peuters die bezig zijn met zindelijk worden. Elke peuter doet het beter dan de drie haasjes. Die plassen zomaar op de grond en gaan achterstevoren op de wc zitten.

De haasjes plassen tijdens het eten alledrie op de vloer. Ze weten nog niet hoe het moet, want ze gaan met drieën tegelijk op de wc zitten en vergeten hun broekjes uit te trekken. Mama doet vervolgens voor at ze moeten doen. Wanneer de haasjes eindelijk iets op de wc hebben gedaan, gaan ze weer aan tafel. Het boekje leest vlot voor dankzij de rijmende tekst. Grappig prentenboekje in de 'Drie haasjes-reeks.

Voor peuters vanaf 2,5 jaar.

Betty Sluyzer en Pauline Oud
Uitgeverij Kimio
ISBN 9789056477172, prijs: € 9,95

 

 
 
     
     
     
 

 

Heb jij nog een goede tip of een vraag? Wissel hier je ervaringen uit

 

 

  

 
   
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright