HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog

 


Door Stans van Leyden

 

Het belang van muziek bij baby's, peuters en kleuters

Muziek met baby's en peuters

Baby's, dreumesen en peuters kunnen echt genieten van muziek. Kijk maar wat er gebeurt als je voor hen zingt en klapt. Ze worden er (vaak) vrolijk van of rustig als je een lief slaapliedje zingt en dat veel herhaalt. Zingen heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van je kindje:
Het stimuleert de spraak -en taalontwikkeling  
het is de ideale basis voor de muzikale ontwikkeling  
de motoriek wordt er mee geoefend. Denk aan zelf klappen, mee bewegen en dansen op muziek  
het is een prima training voor het geheugen en de concentratie: onthouden van woordjes en melodieën.  
Met zingen en muziek gebeurt dit allemaal spelenderwijs. Muziek is dus belangrijk in het leven van een kind. Op speelse wijze wordt er in mijn cursussen "muziek op schoot"en "peuter en muziek" ingegaan op de materie muziek (zang/ritme/instrumenten,beweging). (beluister enige voorbeelden)

 

 
 

Een 'rugzak vol muziekbagage'De stem vind ik het belangrijkste instrument. Daarmee maak je het meest directe contact met je kindje. Soms worden tijdens mijn lessen de liedjes begeleid met de gitaar. Er is altijd een "luisterinstrument", bijvoorbeeld een boudonlier (zie foto) of een gong, waar de kinderen om de beurt even op mogen spelen. Verder is er een doos, die elke les terugkomt, die telkens gevuld is met een ander instrument, o.a. kleppers, tamboerijn,sambabal, rinkelpijpen, etc. Voor elk kind is er één exemplaar. Vaak is er ook ruimte voor een spelletje met liedje. We dansen tenslotte op muziek uit allerlei landen: 'wereldse muziek'. Zo kan een kind wennen aan de verschillende muziekstijlen en er open voor staan. Ze kunnen zich heerlijk laten bewegen op ritmische, swingende, dromerige of aparte klanken, met soms een sjaaltje of lint aan een stokje. Een vast begin en einde is de houvast in de lessen, dat geeft hen veiligheid. Herhaling is sowieso heerlijk voor de peuter, zo vertrouwd en ze mogen en kunnen steeds meer zelf doen.

 

 
 

 

Voor de kinderen is het bovendien een vrolijke kennismaking met andere baby's of peuters. Daardoor wordt ook zomaar de sociale ontwikkeling gestimuleerd: je leert via de muziek op je beurt te wachten en samen te spelen. De kinderen nemen een vertrouwde volwassene mee naar de muziekles (mama, papa, oma, opa, oppas). Zij doen de cursus samen met het kind, zodat er thuis op door geborduurd kan worden. Zo krijg je een "rugzak" vol muziekbagage mee en het is nog erg gezellig ook!

Foto: Concentratie bij de Vissenzee. waarin korreltjes heen en weer worden bewogen wat samenwerking vereist van degenen die hem vasthouden.

 

 

 
 

Waar en wanneer?

Ik geef deze cursussen in blokjes van 6 of 9 weken in theater de Speeldoos aan de Rembrandlaan te Baarn. Opgave is mogelijk door een aanmeldingsformulier uit te printen op de site van de muziekschool: muziekendans.nl, hier staan ook stukjes geschreven over de cursussen. U kunt bellen met de muziekschool in Baarn, 035-5417568 en vragen of ze u een folder met aanmeldingsformulier kunnen toesturen.

De cursussen zijn erg "in trek" en er is meestal een wachtlijstje. Er wordt twee keer per jaar een cursus gestart(oktober en maart, 9 weken) of drie keer (september, januari en april/mei, 6 weken). Kinderen die aan de cursus meedoen hebben voorrang op de cursus erna.

 

Woon je niet in Baarn?

Vraag bij de muziekschool in je eigen woonplaats of regio of er muziekcursussen gegeven worden voor jonge kinderen. Zie ook Muziek in het heden (Muziek voor de jongsten, workshops etc.) of Muziek op KDV en PSZ.

 

Muziek op Schoot

Kijk op www.muziekopschoot.org voor een Muziek op Schootcursus bij je in de buurt.


TIP: Stijn zoekt zijn stem, Muziekkriebels &CD.

 


Stans van Leyden

Na haar studie HBO - Jeugdwelzijnswerk, volgde Stans de opleiding BMO(Beweging en Muziektherapie op Orthopedagogische grondslag). Tien jaar heeft ze als leidster op een peuterspeelzaal gewerkt in de Kinkerbuurt te Amsterdam. Nu werkt ze als muziektherapeute met kinderen en tieners met een verstandelijke en lichamelijk handicap. Vier keer per week geeft ze muziekcursussen aan kinderen en hun ouders. Verder treedt ze op als zangeres in de uit vijf vrouwen bestaande vocalgroep 'Vocalease'. De muzieklessen geeft ze met veel enthousiasme omdat ze door ervaring weet hoe belangrijk muziek kan zijn voor kinderen.

 

FILMPJE
Liedjes zingen (Flip de Beer)

 

 

 
 
   
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright