HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
 


Lesbrief bij Fiet wil rennen

 

Bij het Prentenboek van het Jaar 2010 Fiet wil rennen’ kun je een paar leuke opdrachtjes doen met muziekinstrumenten:

Stormmuziek maken

Het waait vreselijk hard. De wind fluit, de blaadjes ritselen en de veren van Fiet wapperen. Hier kun je stormachtige muziek van maken!

  • Wind: Het blazen van de wind kunnen de kinderen nadoen met hun stem en het fluiten door zachtjes op een fluitje te blazen.
  • Ritselende blaadjes: schud zachtjes met schudeitjes of sambaballen.
  • Wapperende veren: wapper met stukken papier.

Verdeel de ‘rollen’ en zet de kinderen met hetzelfde voorwerp of instrument bij elkaar. Oefen eerst de geluiden apart en maak dan een mooie opbouw: je hoort eerst de wind waaien en dan fluiten, de blaadjes gaan ritselen en tenslotte gaan de veren van Fiet ook nog wapperen. Spreek vooraf goed af wanneer er gespeeld moet worden en wanneer iedereen moet stoppen. Een paar kinderen doen net alsof ze tegen de wind in lopen, terwijl de rest van de groep de stormachtige muziek maakt. ‘Zouden ze wel vooruit komen?’

 

Renmuziek maken

Aan het eind van het boek draait Fiet zich om en krijgt de wind in haar rug. Dat gaat zo snel dat ze tegen iedereen aanbotst. Iedereen valt om. Wat een chaos!
Laat een paar kinderen op een handtrommel met de handen de snelle voetstappen van Fiet nadoen, die ineens superhard kan rennen. Deel allerlei instrumentjes uit. Na een vooraf afgesproken teken van jou spelen alle kinderen door elkaar op hun instrument om de chaos na te bootsen. Na een stopteken stopt iedereen met spelen.

Beluister het lied Lied van Fiet.

 

Meer muziek bij 'Fiet wil rennen'

Kijk op kinderboekenmuziek.nl en bestel het voorleesdagenpakket voor peuters of kleuters: Eenvoudige liedjes, dansopdrachten en muziek maken bij ‘Fiet wil rennen’ en andere prentenboeken die centraal staan tijdens de voorleesdagen. In de lesbrief van Fiet vind je tevens tips voor een leuke uitvoering!

© Kinderboeken Muziekwinkel – Liesbeth van den Berg-Hermsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright