HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum
 

 


Muziekinstrumentjes maken

 

Maak samen instrumentjes waarmee je samen muziekplezier kunt maken. Wanneer je met een groepje kinderen aan de slag wilt, maak dan liever voor ieder kind hetzelfde instrumentje. Zo voorkom je mogelijke ruzietjes die ontstaan wanneer ieder kind een ander instrumentje krijgt.

Let op: laat je kind nooit alleen met een zelfgemaakt instrumentje. Jonge kinderen krijgen meer kapot dan je denkt en de inhoud kan gevaarlijk zijn bij het in de mond stoppen.Veel knutsel- en muziekplezier!


 

Rammelaar

Lege plastic hulsjes van fotorolletjes vullen met wat kralen/erwtjes/bonen. Goed dichtlijmen.

 

Regenkoker

Benodigdheden: Kartonnen koker (keukenrol, poster), karton, aluminiumfolie, lijm, popcornpitten of rijst, lijm, stiften, verf, schaar

Neem een stuk aluminiumfolie dat twee keer de lengte heeft van de koker. Rol het op tot een soort slang met een diameter van ca. 1,5 cm heeft. Schuif de slang zigzaggend helemaal in de koker. Doe een half kopje rijst of pitten in de koker en sluit hem stevig af (bij posterkoker met plastic deksel en extra plakband). Beschilder de koker met stiften of verf.

Draai de koker telkens voorzichtig om. De pitten glijden langs het aluminiumfolie, dit geluid lijkt op een zachte regenval.

 

Trommel

Grote blikken babyvoeding met plastic deksel, beplakt met vrolijk plakplastic.

 

 

Ritme/trommelstokjes

Benodigdheden: 2 grote pollepels, figuurzaag, schuurpapier, fixeerlak, plakkaatverf

Van twee houten pollepels zaag je de stelen door, net voor de plaats waar ze verbreden.
Schuur de uiteinden glad en rond en versier ze met plakkaatverf. Wanneer de stokjes droog zijn, leg ze dan op een oude krant en spuit er wat fixeerlak over. Wanneer je de stokjes tegen elkaar slaat, hoor je een kort, dof geluid.

 

Bellenbandjes en staafbelletjes

Stuk elastiek met een of meerdere belletjes. Zorg voor mooi helder geluid en pas op dat de openingen van de belletjes niet te groot zijn. De tong kan anders vast komen te zitten, wanneer een kind het in de mond neemt. Na ieder belletje een knoop in elastiek leggen.

 

Tamboerijn

Nodig: 2 papieren bordjes, vulling (bv. rijst, bonen), cadeaulint, schaar, verf, nietmachine.

Beschilder (of beplak) de papieren bordjes met vrolijke kleurtjes. Wanneer ze droog zijn, strooi je op de binnenkant van één bord wat rijst of bonen. Leg het andere bordje er als een deksel op niet de randen aan elkaar vast. Bevestig eventueel wat vrolijk gekleurde linten onderaan de tamboerijn.

Voor de allerkleinsten is het misschien raadzaam om geen nietjes te gebruiken.Beplak in dit geval de bordjes met vrolijk gekleurde papieren figuren.

 

Reuze schudkoker

Werkwijze: Pak 3 x 2 bekertjes doe in één van de twee een beetje rijst . Lijm de twee bekers op elkaar (goed laten drogen) en lijm ook de geplakte bekers tegen elkaar. Het is aan te bevelen om dit als voorwerk te doen, omdat peuters veel schudkracht hebben en de bekers los kunnen laten als ze nog niet goed droog zijn. Dat is teleurstellend. Op het voorbeeld is crepe-papier om de schudkoker gedaan, maar hij kan natuurlijk op allerlei manieren door de peuters versierd worden. Ook kunnen meer (of minder) bekers gebruikt worden.

 

Sambaballen

Plak om een waterballon, gevuld met lucht en rijstkorrels, papier-maché en maak er een bamboestokje aan en je hebt een sambabal.

Hans Verhoeven, Drunen

 

Rammelaar van limonadepakje

laat de peuter een limonade pakje versieren bv verven , met gekluerde papiertjes beplakken of met stikkertjes plakken. Maak aan de bovenkant een touwtje met aan elke uiteinde een kurkje. Maak aan de onderkant een stokje (kan ook een wc rol zijn), zo het instrument is klaar.

De peuter kan nu heel makkelijk muziek maken (door het stokje tussen zijn handjes te laten draaien ,slaan de kurkjes tegen het pakje zo krijg je pok pok pok geluidjes) veel plezier!

Nienke v.d. Veen, Rijswijk

 

Minigitaar

Je neemt een grote luciferdoos(voor de open haard) en maakt in het midden aan de bedrukte kant een rond gat. Rechts van het gat,aan het eind van het doosje,plak je over de lengte een houtje(de kam),even lang als het doosje breed is. Aan de andere kant,schuif je een triplex houtje van 10 bij 2 een stukje het doosje in(niet verder dan het gat) en lijmt het goed vast. Nu alleen nog een paar elastiekjes over het doosje spannen, gewoon omwikkelen en klaar is je gitaar!

Wel zorgen, middels een lucifertje bv. dat het elastiekje een klein stukje van het doosje komt,anders heb je geen mooi hol geluid.

Hilda Schrik, Stadskanaal

 

 

Ouderwetse foekerommelpot (uit Groningen)

Neem een normaal model terracotta bloempot en span er een dun lapje rubber erg strak over. Vastbinden met elastiek. Prik een puntje in het midden en steek er een rondhout(dia 1,5 / 2 cm) in. Als je nu je hand om het stokje legt en snel van boven naar beneden beweegt, krijg je een heel speciaal geluid. Je kent het wel van reggaemuziek. (oehaoehaoeha) Mijn opa maakte hem voor mij nog met varkensblaas,dat is de echte ouderwetse foekerommelpot, echter, dat zal ik de hedendaagse ouder niet aan doen. Tip: mijn tante vertelde me dat men vroeger i.p.v. een bloempot ook wel een leeg snertblik van een liter gebruikte. Dat stamt natuurlijk uit de tijd dat een bloempot niet zomaar als speelgoed gebruikt mocht worden.

Hilda Schrik, Stadskanaal

 

Shaker met rubber

benodigd:
een leeg blik, (van bijv. mais)
rubberen handschoen, in ieder geval dat rubber materiaal
harde erwten
tape

Het lege blik kun je versieren door er papier omheen te doen en de kinderen er iets op te laten teken zodat het wat feestelijker wordt. Als je dat papier er omheen hebt gedaan stop je ongeveer 1/3 van het blik vol met erwten. Dan knip je het rubber in de ronde vorm zodat het om de open kant van het blik kan. Zorg dat het goed strak zit en maak het dan vast met tape.

Je hebt dan een shaker met een extra effect, een schel effect aan de dichte kant van het blik en een dof effect met een wat langere toon aan de kant van waar het rubber zit.

Anneke Grobben

 

Drumstel van potten en pannen

Bijgaand een foto van Joanna (3 jaar) op haar zelfgemaakte drumstel! (pannen met pollepels). Geen moeite, maar succes en veel herrie gegarandeerd!

Familie Sandbrink-Groeneveld, Amersfoort

 

Tamboerijn van taartvorm

Neem de buitenste rand van een taartvorm en beplakt die met papier-maché. Hoe er gleufjes open stop daarin, als de papier-maché is op gedroogd, met een ijzerdraadje bierflesdopjes. Je hebt dan een tamboerijn.


Belletjesrammelaar

Belletjesrammelaar van bierflesdoppen. Je neemt een ijzerdraadje en daaraan rijg je bierflesdoppen. Je sluit het ijzerdraad in een closetrol en zie daar een klokjesspel.Satéprikker met kralen

Je neemt een saté prikker en daaraan rijg je kraaltjes, aan een andere satéprikker rijg je een kraal en daarmee ga je over de kraaltjes.


Glazen flessen

Flessen of glazen vullen met water. In iedere fles een andere hoeveelheid. Je kan de kinderen de flessen laten verven. (neem wel allemaal dezelfde flessen). Pas op met glas, laat de kinderen niet alleen spelen!


Bellending

Van een oude afwasborstel kun je heel leuk een bellending maken. Maak belletjes aan de zijkant en laat de kinderen de afwasborstel versieren.


Kleppers

Je kunt kleppers maken van houtenlepels. Pak 1 lepel en haal van een andere lepel alleen het onderste. Bevestig dit op de lepel en klepperen maar.

Hans Verhoeven, Drunen

 

Schellenstok

Op een stokje van circa 1 cm dik, aan een spijker platgeslagen (met een hamer) bierdoppen (met een gat erin) slaan. Rammelen maar!

Janna van Petegem, Houten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright