HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 
Eerste Hulp bij Kinderen

"Huppeldepup" in 2e druk

 

 
 
"Beste CD voor kleine kinderen"

De kinderliedjes op de cd 'Huppeldepup' van muzikant, tekstschrijver en vader Tura G. Gerards zijn in tweede druk verschenen bij uitgeverij The Magical Madhouse in Amsterdam. Dit album werd in 2001 door Ouders Online uitgeroepen tot 'beste cd voor kleine kinderen'. Duizenden ouders en verzorgers draaiden zijn cd al voor hun kinderen zonder er zelf gek van te worden; er straalt absoluut rust uit van deze herkenbare en aanstekelijke liedjes. Of zoals Jacques Klöters het onlangs nog uitdrukte in zijn radioprogramma 'De Sandwich': "Dit is nou leuke muziek voor kleine kinderen!"
 
 Huisman

Elk liedje is gebaseerd op actuele situaties zoals die voorkomen binnen het moderne gezin. Het gaat over in bad gaan, slapengaan, oversteken bij een zebrapad, ruzie, doorlopen en op tijd komen, het gestorven huisdier en woedeaanvallen. De meeste liedjes ontstonden bijna 15 jaar geleden. Tura Gerards: "Ik zat als Amsterdamse huisman drie-hoog met twee kinderen van 3 en 2 jaar oud geregeld met bonkend hart en mijn handen in het haar…" Na diverse mislukte en stressvolle pogingen om zijn 2-jarig zoontje de schoenen aan te trekken, zong deze jonge vader op een dag onbewust en spontaan de woorden: "Voetje, voetje, voetje, sta's stil... hier is een schoentje dat jou wil!". En zie, een wonder geschiedde! Tura: "Ik was stomverbaasd: dat kleine mannetje stapte meteen in zijn schoenen! En met een vrolijke blik van laten-we-gaan! Daarna verzon ik al zingend voor diverse moeilijke situaties ter plekke wat passende woorden."

"Het Zingende Huishouden"

Liedjes helpen uitstekend bij het oplossen van wrijving tussen kind(eren) en ouders/verzorgers en daardoor noemt Tura zijn werk "Het Zingende Huishouden". Hij zegt daarover: "Zing samen met je kind en sta versteld hoe gemakkelijk opvoeden kan zijn. Zingend sluit je op speelse wijze aan bij de groeiende wereld van het kind en kom je met hen tot harmonie. Ondertussen stroomlijn je de huishouding. Zo voorkwam ik dat ik voor het einde van de dag al helemaal opgebrand was. En mijn kinderen openbaarden zich door deze theatrale aandacht - en gesterkt in hun eigenwaarde door mijn open houding - in al hun schoonheid. Origineel en verrassend."

'Eerste hulp bij kinderen'

'Huppeldepup' is het eerste album uit een serie van drie onder het motto 'Eerste hulp bij kinderen' (vanaf 3 jaar). Er zit ook een mooi boekje in het CD-doosje dat geïllustreerd is door Peter van Harmelen. Behalve speelse aanwijzingen over de omstandigheden waarin een liedje gebruikt kan worden, staat er bij het liedje 'Badje vol water' een toneelstukje vol gebaren beschreven. De tweede cd met Tura’s liedjes is uitgegeven in 2002 en heet 'Fluitje van een cent'.

Beluisteren en bestellen

Van beide cd's kan een korte mp3-compilatie beluisterd worden op www.themagicalmadhouse.nl. Bestellen is daar ook mogelijk. De uitgifte van Tura's derde cd uit de serie "Eerste hulp bij kinderen" staat bij The Magical Madhouse gepland voor het najaar van 2005. Zie ook: Kiekeboe!

 

******

Conny Bais (redactie Peuter Place)

De toevoeging "vanaf 3 jaar" is zeker te verwaarlozen! Voor papa's en mama's ook een heerlijk CD'tje! Makkelijk te onthouden, korte aanstekelijke meezingliedjes die heel toepasselijk zijn bij alledaagse situaties. Ik denk bijvoorbeeld aan "honger" en "lekker boos" dat ik nu spontaan zing wanneer onze peuters even protesteren. Soms wint een lachbui het dan van de koppigheid. Tura heeft een hele prettige zangstem en de muzikale begeleiding is door zijn eenvoud erg mooi. Soms heel vrolijk en uitbundig, dan bijna sereen en ontroerend. Geen onmogelijk hoge en schelle kinderkoorstemmetjes of drukke muziek, waar jonge kinderen, maar ook ouders, vaak alleen maar onrustig of humeurig van worden.

De ritmes en melodieën zijn erg gevarieerd. Ik zei Tura dat ik licht Griekse (of 'oosterse') invloed herkende bij een nummer van "Een fluitje van een Cent" (Wiegeliedje Mamma-Anne-Jema). Die muziek heb ik in huis, doordat ik enige jaren in Athene verbleef. Voor westerlingen best moeilijk te beluisteren muziek die meer toegankelijk wordt, wanneer je ze regelmatig hoort. Bewust laat ik mijn kinderen van baby af aan van alles horen. Populaire, maar ook Afrikaanse, Griekse (en Turkse), Zuid-Amerikaanse en klassieke muziek. Zo raken ze gewend aan zoveel mogelijk verschillende muzieksoorten en ritmes. Tura reageerde hierop met een interessant artikel uit het NRC. Voor de liefhebbers: Westerse baby's verliezen complex ritmegevoel voor muziek.

 

 

 
 
   
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright