HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog

 

 

 

 Stadsmuis en Veldmuis


Stadsmuis komt logeren bij Veldmuis en maakt kennis met het leven op het land. Ze vindt het er mooi, al zijn er ook dingen die haar bevallen. Als Veldmuis een bezoek aan de stad brengt, overkomt haar hetzelfde. Het blijkt dat ze allebei het meest houden van hun eigen plekje. En als ze eens wat anders willen - nou, dan gaan ze toch bij elkaar op visite?

Kathrin Schärer
Uitgeverij Lemniscaat
ISBN 9789047701446, prijs € 12,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Recensie

Samenvatting
Veldmuis laat vriendin Stadsmuis kennis maken met de charmes van het platteland. Stadsmuis lijkt het ogenschijnlijk primitieve leven niet zo te waarderen. Tamelijk geshockeerd en met opgetrokken neus kijkt ze toe. Maar 's avonds bewonderen ze samen de heldere sterrenhemel en Stadsmuis geniet van de heerlijke wintervoorraad van haar vriendin. Ze weet niet dat Veldmuis die met moeite heeft verzameld. Wanneer ze de volgende ochtend genieten van de zonsopgang, nodigt Stadsmuis haar vriendin uit om te komen kijken hoe zij leeft. Gelaten laat Veldmuis het geweld en de overdaad van het stadse leven over zich heen komen. Ze wordt een beetje misselijk van al het eten, de geurtjes en indrukken. Stadsmuis brengt haar naar een rustig plekje en ze genieten van de stadslichtjes. Dan feesten ze de hele nacht in de slaapplaats van Stadsmuis, samen met dertig andere muizen. De volgende ochtend bewonderen ze in alle rust de boten op de rivier. Veldmuis vindt het prachtig. Maar ze graag weer naar huis: "...jouw leven is mooi voor jou, maar mijn leven is mooi voor mij". Ze geven elkaar een stevige knuffel en beloven elkaar gauw weer te bezoeken.

Moraal
Het verhaal is een hedendaagse en milde variant van de klassieke fabel 'De stadsmuis en de veldmuis' van Aesopus met de boodschap: "Een eenvoudig leven in vrede en rust is beter dan een weelderig leven met gevaar en risico". De les die we uit de versie van Kathrin Schrärer trekken: respect voor verschil in cultuur en leven.

Lezen én kijken!
Hier en daar wordt ingezoomd op bepaalde scenes, vergezeld van een regel tekst. Sla de pagina niet te snel om bij het voorlezen. Bekijk de prenten aandachtig samen met de kinderen. Er zit meer in (verhaal en humor) dan dat je in eerste instantie zou denken.

Vertederend en fraai geïllustreerd prentenboek.

Voor kleuters vanaf vier jaar.

Conny Bais

 

Meer fabelachtige verhalen

De wolf en het lam
Een hoge berg en een diepe kuil
Stadsmuis en veldmuis
Wie zingt daar zo vals?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright