HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog


Maak maar open

Sjonnie Stokstaart woont in de Kalahari Woestijn. Het is daar ERG droog en ERG heet. Soms vindt Sjonnie het er té heet. Sjonnie heeft een ontzettend grote familie. Hun lijfspreuk is "Blijf bij elkaar, samen sta je sterk!" Alles doen ze samen. Soms wordt het Sjonnie een beetje té dol. Er zijn van die dagen dat hij liever ergens anders zou wonen. Op een dag pakt hij zijn koffer. Dan begint het avontuur van het stokstaartje dat alleen de wereld in trekt. Hij ontdekt dat het gras elders vaak groener lijkt, maar dat het uiteindelijk toch nergens zo fijn is als thuis.

Een prachtig vormgegeven boek dat lijkt op een gestickerd postpakketje. Maak maar open! De binnenkaft bevat collages van familiefoto's, krantenknipsels en reisbewijsjes. Sjonnie schrijft zijn familie ansichtkaarten die je kunt omklappen. In kleine letters is daarop tevens informatie gegeven over de diersoort waar Sjonnie logeert. Dat maakt het boek ook leuk en leerzaam voor kinderen die zelf al kunnen lezen. Zachte realistische tekeningen in natuurlijke tinten en met grappige details zorgen tijdens het voorlezen bij de kleintjes voor extra gesprekstof.

Wanneer Sjonnie op pad gaat, komt de jakhals in beeld. De kinderen spotten de jakhals op de prenten, die soms goed verstopt is. Hoe eenzamer Sjonnie wordt, hoe dichterbij het gevaar.. (denk aan de lijfspreuk) Het lijkt alsof er iets akeligs te gebeuren staat. Maar wanneer Sjonnie thuis komt, zien we de jakhals wegrennen. Over dit alles niets in de tekst (het geluk is met de 'dommen'?). Jammer, maar daardoor ook niet eng voor de kleintjes.

Het boek bevat een aantal humoristische knipogen voor de volwassen voorlezer. Zo is Sjonnie bijvoorbeeld afgebeeld met het boek "wie ben ik?" en de krantenknipsels, bij het voorlezen niet zo van belang (te moeilijk), zijn erg leuk om te lezen.

Een bijzonder boek waar jong én oud lang plezier aan kunnen beleven!

Maak maar open - Emily Gravett
Unieboek BV
ISBN 9000037050, prijs: € 12,50
Direct bestellen bij Bol.com (inkijk-exemplaar! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak maar open

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright