HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
 

 

Kleintje of het grote geheim

je kind weerbaar maken tegen ongewenste situaties

 

Kleintje woont in een grote boom, in een warm en veilig nest. Haar mama en papa vliegen af en aan met eten. Kleintje moet binnen blijven. Maar Kleintje is nieuwsgierig en wipt toch naar buiten. Opeens komt er een grote zwarte vogel aan. Hij doet Kleintje pijn en vliegt weer weg. Kleintje durft niet te vertellen wat er is gebeurd. Ze is bang en voelt zich schuldig.

Dit boek helpt kinderen om weerbaarder te worden. Ze leren neen zeggen. Het is moeilijk om kinderen te leren dat ze 'niet mogen meegaan met vreemden', bovendien zijn mensen met slechte bedoelingen niet altijd 'vreemden'. Dit boek maakt de situatie herkenbaar en concreet en dus uitlegbaar. Aan de andere kant is er een zekere afstand doordat het hoofdpersonage een vogel is en geen kindje. Dat maakt het boek ook goed inzetbaar bij kinderen die een moeilijke situatie moeten verwerken

A. Berebrouckx
De Eenhoorn
ISBN 9789058387219, € 16,50.
Direct bestellen bij Bol.com

 

 

Recensie

Het onderwerp van dit prentenboek is niet leuk, maar wel zinvol en actueel. Via de media horen we tegenwoordig helaas (te) veel over gevallen van kindermisbruik. Dat is het ergste wat je kind kan overkomen. Je wilt hen er voor waarschuwen, maar je wilt ze ook niet bang maken. Dit boek kan je helpen om het onderwerp op een voorzichtige tactvolle manier te bespreken.

Omdat dit voor mij het eerste prentenboek met dit thema is, was ik er erg nieuwsgierig naar. Wat fijn is aan het boek, is dat het misbruik zelf vaag blijft. De pagina's waar het voorval en de dreiging plaatsvinden zijn donker en expressief geïllustreerd, maar zonder details. Het belangrijkst is tenslotte dat een volwassene een kindje pijn doet en daarna dreigt haar ouders iets aan te doen, wanneer ze iets durft te vertellen. Daarom houdt Kleintje angstvallig haar mond. Haar ouders zien haar veranderen van een vrolijk kind in een bang verdrietig meisje dat zichzelf kaal plukt. Ze wordt groter en krijgt vlieglessen. Wanneer ze op een dag Kraai weer tegen komt, kan ze 'Nee' zeggen en wegvliegen. Pas dan durft ze haar ouders alles te vertellen.

Achterin het boek geeft de schrijfster enkele tips van Kleintje voor de kinderen, o.a. om niet met vreemden mee te gaan en dat niemand aan je lichaam mag komen zonder toestemming. Belangrijk is dat je iemand in vertrouwen neemt wanneer je zoiets overkomt, je ouders, of iemand anders die je het durft te vertellen.

Voorlezen óf zelf lezen
Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. Uit nieuwsgierigheid heb ik het echter door kinderen uit groep 5 (zeven à acht jaar) zelf laten lezen. Ik vroeg hen gevraagd of ze konden vertellen waar het boek over gaat. "Het gaat over een kraai die een meisje pijn doet." Toen ik hen vroeg wat de Kraai precies had gedaan, bleek dit onduidelijk. Wel hadden ze begrepen dat het meisje niets durfde te vertellen omdat Kraai anders haar mama iets zou aandoen. Ze vroegen waarom Kleintje zichzelf kaal plukte. Ik gaf aan dat kinderen met zo'n groot geheim heel bang zijn, en zich daardoor anders gedragen, of zichzelf pijn doen. Vervolgens hebben we de tips doorgenomen en daarbij werd benadrukt dat grote (en kleine) mensen niet aan je mogen komen wanneer je dat niet wilt. En dat grote mensen kinderen meestal bang maken daarna, maar dat je het tóch moet vertellen. Dan loopt het met de dader heel slecht af, net zoals met de kraai.

 

(Conny Bais)

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright