HOME Opvoeding Tips Muziek Ingezonden Liedjes en Lees Lol Forum Links

 

 

Muziek in het Heden

Als wij onze moderne informatiemaatschappij eens kritisch bekijken, dan moeten wij ons afvragen of we voor de toekomst van ons en onze kinderen wel op de goede weg zijn.

Ons milieu, het materialisme, de oppervlakkigheid, de onzekerheid op levensbeschouwelijk gebied zijn enkele van de problemen waar wij mee bezig zijn. Om in onze Westerse beschaving de nodige houvast te hebben, moeten we van jongs af aan leren stevig op onze benen te staan. Alles wat ertoe bijdraagt om een zo stabiel mogelijke persoonlijkheid te ontwikkelen zou dezelfde aandacht moeten krijgen.

Is dat wel zo?

We zijn vanaf de geboorte bezig onze kinderen door zien, voelen en doen, te ontwikkelen met speelgoed en prentenboeken, vouwen en plakken, tekenen en verven. Het horen wordt eigenlijk alleen ontwikkeld door en voor praten. Vaak worden kinderen al vanaf het prille begin ondergedompeld in een soort geluidsvervuiling. De TV en radio staan veel aan en zijn soms beide tegelijk voor het kind hoorbaar.

Het gehoor zou net zoveel zorgvuldige, gerichte aandacht moeten krijgen als al het andere. De muziek is hierin een hulpmiddel. Dit medium levert juist die elementen die we nodig hebben; een beroep op het gevoel voor orde, schoonheid en harmonie en een stimulans voor het concentratievermogen. Deze zijn voor de opvoeding van wezenlijk belang. Het kind kan niet jong genoeg op de juiste manier met muziek in aanraking komen.

 

 
 

Nicole Berendschot - Haneveld

Nicole Berendschot is in 1988 afgestudeerd aan Het Brabants Conservatorium in Tilburg en startte in 1989 de cursussen Muziek voor de Jongsten in Oisterwijk en omgeving. . In opdracht van het ministerie werkte ze mee aan het Boekenpret-project, dat een opgroeiboek en cassettebanden bevat met informatie op o.a. het gebied van lezen en zingen voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders. Momenteel is ze werkzaam als muziektherapeute met lichamelijk- en verstandelijk gehandicapte kinderen bij een kinderdagverblijf. Daarnaast geeft ze privé-les aan kinderen en volwassenen op piano, dwars- en blokfluit. Voor uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum zong ze de kinderliedjes CD 'Plitse Pletse' in, behorende bij het gelijknamige boek van Hanneke Moerdijk. Verder geeft ze regelmatig workshops, lezingen en bijscholingen voor mensen die met de doelgroep van 0 tot 4 jaar omgaan. (peuter-/crècheleidsters, groeps-/activiteitenbegeleiders, leerkrachten en ouders) 
 

Informatie over cursussen

Voor meer informatie over de cursus Muziek voor de Jongsten (Baby's, Peuters, Kleuters of basiscursus Volwassenen) in Oisterwijk en omgeving kunt u bellen, tel. 013 5219201.

 

 

 
 
   
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright